Direktlänk till inlägg 17 maj 2009

Pinot noir tillsammans med kyckling, dragon och rostad lök

Av Anna Nordberg - 17 maj 2009 12:02

Jag såg ett recept i DN för ett tag sedan, som fick mig att haja till. Det lät som om det antingen skulle smaka hemskt. Eller riktigt, riktigt gott.


Sambon och jag provade det i torsdags. Grillad kyckling med dragonspagetti och rostad lök. Japp, medge att det låter lite annorlunda. Till rätten drack vi en tysk pinot noir. En Kloster Eberbach Pinot Noir Edition Trocken. Vinet mår bra av lite luftning. Jag gillar den dock. Smakar mycket. Mer vilda hallon än jordgubb. Lite tranbär kanske, skvallrar om syra. Känner de ekade faten också. Och någonting som jag inte kunde definiera. När jag läste systembolagets smakbeskrivning så gick det berömda ljuset upp. Det finns en hint av muskot!


Tysken funkar riktigt bra till maten. Syra som möter citron. Muskot möter dragon. Tyckte jag. Och grillad kyckling med dragonspagetti och rostad lök ÄR riktigt gott. Tro mig. Sambon lagade med den äran. Krämigt utan att bli tungt, med den lilla uppfriskande syran från citronen och knaprigheten från rostade löken. 


Vi provade maträtten igen i lördags. Med tagliatelle den här gången. Och kan konstatera att spagetti passar bättre. Det var dock fortfarande gott. En annan pinot fick accompagnera. Bourgogne Hautes Cotes de Nuits Les Dames de Vergy. Från pinot noir:ens vagga den här gången alltså. Enligt systembolagets smakbeskrivning i princip likadan som tysken. Det är dock missvisande. Fransosen är lättare, mer jordgubbsfruktig. En viss syra. Ingen muskot, dock lite krydda. Funkar helt okej till dragonspagettin också. Men spelar mer andrafiolen. Tysken tar mer plats. En smaksak vad man gillar.


Jag erkänner att vi tittade på eurovisonsshlagerfestivalen efter middagen i lördags. Galet vilken utklassning det blev. Vilken fairytail. 


Och här kommer såklart receptet.


Grillad kyckling med dragonspagetti och rostad lök (2 pers)

1/2 grillad kyckling

200 g spagetti

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 dl matyoghurt

2 dl matlagningsgrädde

1/2 citron

salt och peppar

1/2 kruka dragon

Rostad lök


1. Rensa kycklingen och dela i bitar

2. Koka spagettin (al dente!)

3. Skala och finhacka löken, fräs i olja. Tillsätt grädde och yoghurt, låt koka ihop ca 3 min. Salta och peppra.

4. Repa av och hacka dragonen. Riv skalet av den 1/2 citronen.

5. Lägg i kycklingen i gräddblandningen, tillsammans med hälften av dragonen. Pressa i lite citronsaft (ca 2 tsk). Låt alltsammans bli varmt.

6. Smaka av med salt och peppar, och ev lite mer citronsaft.

7. Lägg upp spagettin på varma fat, häll över den krämiga såsen. Strö över rikligt med rostad lök, rivet citronskal och resterande dragon.


Smaklig spis! 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se