Direktlänk till inlägg 11 maj 2009

Biff och vittryffelsås med sting, till det en Bordeaux-kopia

Av Anna Nordberg - 11 maj 2009 20:40

Lyxade till söndagsmiddagen igår.


Var sugen på Bordeauxvin, men såklart hade vi ingen schysst fransos hemma. Det blev en L’Avenir Stellenbosch Classic istället. Ett sydafrikaniserat Bordeauxvin. Vi har ytterligar två stycken i vinkylen, sambon och jag. Vi är fast övertygade om att de kommer att växa till sig. Djupna. Bli ännu bättre. Även om Systembolaget av någon outgrundlig anledning envisas med att påstå att den inte vinner på lagring. Det är väldigt få viner som gör det enligt Systembolaget. Vill de att vi ska dricka ihjäl oss här och nu? Låta bli att spara till senare? Oklart. Klart är däremot att många viner går att spara. Lite tanniner och sötma är allt som behövs.

Till Stellenboschen slängde vi ihop en mör biff, klyftpotatis och vit tryffelsås med litet sting. Parmesanströdd ruccolasallad som färgklick och komplement.


Om du skulle vara sugen på något lite fruktigare, men ändå balanserat, vin till denna mat så testa Queulat Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2006. Från Ventisquero, Chile.


Den mörade biffen vi åt igår kommer från sambons föräldrars gård utanför Eskilstuna. Så himla rätt i tiden. Så gudomligt gott.



Biff och vit tryffelsås med sting
(2 pers)

2 biffar av nöt, välhängda och av god kvalitet (gärna närproducerat såklart)
Salt och peppar
Smör och lite matolja


2-3 stora potatisar, i klyftor med skalet kvar
Olivolja, salt


Tryffelsås med litet sting:
1 liten gul lök hackad (eller  ½ purjolök)
2 selleristjälkar, hackade
1 msk olivolja
1 msk flytande kycklingfond
1 msk flytande kantarellfond
2 dl vatten
1 dl vitt vin
3/4 msk balsamicovinäger, eller annan vinäger borde gå bra
1 dl matlagningsgrädde
0,5 tesked timjan
1 krm kajennpeppar
Vit tryffelolja (efter smak)
salt och peppar


Liten ruccolasallad:
Två nävar sköljd ruccolasallad, delad i bitar
½ dl riven parmesan
olivolja och havssalt

Så här gör du:
1. Sätt på ugnen, 200 grader. Blanda ruccolasallad, olivolja, salt och parmesan i en liten bunke – ställ svalt med lite plast över.
2. Värm olivoljan i kastrull. Lägg i lök, selleri och timjan. Fräs tills dess löken mjuknat.
3. Lägg i fonder, vin, vatten, balsamicovinäger. Låt koka 20-25 minuter på medelhög värme.
4. Dela potatisen i klyftor, med skalet kvar. Ställ klyftorna i prydliga rader med ”ryggen” ned, på en plåt klädd med bakplåtspapper eller smord med olivolja. Det tar någon minut extra att ”ställa upp” potatisklyftorna, men det är värt det. Ringla olivolja över, och strö över havssalt. Ställ in i ugnen, i ca 30-40 min.
5. När såsen har kokat i 20-25 min, passera den genom en sil tillbaka i en kastrull. Låt vila.
6. När det är 6-7 min kvar av potatisen – hetta upp en panna med lite smör och olja. När smöret tystnat, lägg i biffarna (lätt avtorkade och rumstempererade). Salta och peppra, stek ca 2-3 minuter per sida beroende på tjocklek – till medium. Låt vila under folie i några minuter innan servering.
7. Under tiden som biffarna steker, gör klart såsen: tillsätt kajennpeppar, grädden och ca 2 krm vit tryffelolja. Koka upp, låt puttra 5 min (tillsätt lite maizena för konsistensen) och ta av från värmen. Smaka av med salt, peppar och droppa eventuellt i lite mer vit tryffelolja.
8. Lägg upp biffarna på en varm tallrik, tillsammans med några klyftpotatisar. Ringla såsen runt, och toppa med lite ruccolasallad.


Voilà! Smaklig spis.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards