Direktlänk till inlägg 7 maj 2009
Tre kronors tisdagsvinprovning fortsätter. Jag och sambon är alltså där med våra vinvänner Charlotte och Marcus. Har avklarat de vita. Nu är det rött.
Först ut är Allegrini Valpolicella Superiore 2005. 99 kr. En nyhet på systemet. Jag gillar producentens La Grola. Så det här blir spännande. 2005 var enligt vår provningsledare Torbjörn ett dåligt år i Valpolicella, men Allegrini gallrade tydligen framgångsrikt och lyckades undvika några större misslyckanden. Deras Valpolicella Superiore doftar körsbär, lite blåbär kanske (först efter att Marcus har påpekat det). Choklad. Lite kryddighet. Smakar körsbär, med kärnorna kvar. Choklad. Får en bit bacon till av provningsledaren, för att vänja munnen från de mindre beska vitvinerna. Baconet gör att vinet smakar russin. Typ romrussin. Charlotte och jag är överens. Och det smakar ännu mer beska. Strange. Om jag jämför med La Grola så är La Grola fruktigare. Mindre beska och krydda. Båda vinerna funkar dock till kraftiga kötträtter, inklusive vilt. Bara att anpassa tillbehör till vinernas olika karaktäristika. "Bara att"...
Nästa italienare ut är ekologiska La Raia Barbera 2007, för 119 kr. Misstänker att det är en beställningsvara. Jag gillar barberadruvan. Min favorit till en lyxig och mustig köttfärssås. La Raia doftar tydligt björnbär och jord eller stall. Lakrits finns där. Och sambon påpekar viol. Och då känner ju jag också viol. Det brukar bli så. Smakar mycket frukt! Björnbär och mörka bär är tydligt. Lite lakrits finns också. Får en liten tomatröra med vitlök och gul lök till. Det är gott. Så utan exceptionellt utvecklad fantasi bör en bruchetta sitta fint till detta vin.
Sista röda ut är en chilenare. En Queulat Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2006. 107 kr, från producenten Ventisquero. Som har några bra produkter på systemet. T ex en schysst Carmènere. Just det här vinet är såklart en beställningsvara. Luktar karaktäristisk svartvinbär, i formen saft som skvallrar om liten sötma. Lite choklad. Och en aning tobak. Efter hjälp från medprovare kan jag skönja både eukalyptus och vitpeppar. Men det tar ett tag. Smakar tydligt svartvinbärssylt! Och choklad är lätt att hitta. Lite syra känns på sidan av tungan, och beska långt bak. Alltså en bra balans. Torbjörn har slängt ihop en mixad soppa på bl a grädde, selleristjälkar och vit tryffelolja! Det smakar verkligen gudomligt med vinet. Jag gillade vinet redan innan tillbehöret. Men med tryffelsoppan blev det ju bara så gott.
Så dagens tips: köp en solmogen cabernet sauvignon från nya världen (gärna en Quelat från Ventisquero). Servera till en fin bit kött och en mixad, passerad sås på: selleristjälk, svamp, gul lök, lite timjan, lite balsamicovinäger, vitt vin, grädde och vit tryffelolja! Eller till en bit oxfilé och potatispuré blandad med lite - just det - vit tryffelolja!
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
|||
11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|