Direktlänk till inlägg 7 maj 2009
Dags för vinprovning med vinklubben Tre kronor i förrgår. Med sambon som vanligt. Den här gången hade vinvännerna Charlotte och Marcus också lurats med. Fyra får gå till priset av tre. Så fiffigt.
Sparkade igång med bubbel, som sig bör. En Crèmant de Bourgogne Rosé Perle d'Aurore. En ljus rosa och vacker dryck. Doftar fräscht och lite brödigt. Smakar grape och smultron, både liten syra och liten sötma. Skvallrar om att det är en matkompanjon. Även om den visst går att dricka som fördrink på nästa balkongfest. Men försök till en sommarbuffé, så länge det finns lite syra i maten. Eller med ett förslag från provningsledaren Torbjörn. Koka sparris i lite ättika och socker; servera med några flarn av parmesan och havssalt. That's it.
Efter bubblet var det dags för tre chardonnayer av helt olika typ. Som jag nämnt tidigare så är det ju lite av druvornas slampa. Eller kameleont vore kanske ett snällare uttryck.
Först ut en sydafrikansk KWV Roodeberg White, för 79 kr. Chardonnayen är blandad med 40% Chenin Blanc och 15 % "Whinemakers secrets". Såpass. Pinotage är en av ingredienserna i den pretantiösa hemlighetsblandningen. Doftar lite vanilj av eklagringen, lite karaktäristisk parfym från chenin blanc, lite pomerans eller bitter citrus. Smakar...inte mycket. Har syra och beska, det är klart. Men saknar liksom aromer. Ett buffévin kan jag tänka mig. Möjligtvis. Ingen höjdare i sig själv. Det lät bättre än det smakade. Nog så.
Nästa "Chardis" är Errazuriz Max Reserva Chardonnay, 2007, för 109 kr. Från Chile. Luktar mer än den förra. Mycket vanilj, nästan smörkola. Päron snarare än äpple (ni kommer väl ihåg: grönt äpple, gult äpple eller päron?). Pommerans snarare än ren citrus (ni kommer väl ihåg: lime, citron, grapefrukt eller pommerans?). Exotisk frukt finns där också. Lovande doft! Vid kontakt med munnen så har jag tyvärr svårt att känna frukten. Känner smörkola, vanilj och pommerans. Okej vin om man gillar eklagrad chardonnay. Men det doftade bättre än det smakde. Vi får prova med Torbjörns hemlagade fiskbulle och remouladsås till. God fiskbulle. Men remouladsåsen tar över vinet. Tycker jag och Charlotte. Men vågar inte tala om för Torbjörn. Tror nog att vinet passar bättre till kyckling, kanske baconlindad, med lite citron och rosmarin. Eller fiskbulle utan sås, men med citron. Receptet till den goda fiskbullen finns på Tre Kronors hemsida.
Sista chardonnayen ut. Bonterra Chardonnay från Kalifornien. 129 kr. Bonterra är en av mina favoritserier. Producenten Fetzers ekologiskt odlade serie. Prova gärna Zinfandeln. Från både Bonterra och Fetzers "vanliga" serie.
Utsvävning kallas detta. Åter till Bonterra Chardonnay. Denna chardis är inte eklagrad, men tro inte att den har mycket gemensamt med t ex en chablis. Det är ändå generösa Kalifornien vi talar om. Doftar smör, blommig parfym, gula äpplen, lite mineral. I smaken finns blommor, blodgrape. Efter en stund framstår lite mineral och krydda. Du hittar syra, beska och en gnutta sötma. Bra balans. Kan definitvt lagras ett par år (kom ihåg: har ett vin beska och sötma så kan den lagras). Provningsledaren föreslår en lagrad hårdost till - Gruyère eller svenska Herrgård. Torbjörn är minst sagt besatt av vitt vin till ost. Endast vitt vin är rätt till ost. Aldrig rött. Tror inte ens att han accepterar Amarone och parmesan. Uppfriskande med sådan konsekvens! Sen gör du ju ändå som du vill själv. Bonterra Chardonnay borde hur som helst passa bra till både fisk och kyckling, med lite örter. Och en gnutta citron.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
|||
11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|