Direktlänk till inlägg 3 maj 2009

Avokadotartar med Riesling och Svamppapardelle med norditalienare

Av Anna Nordberg - 3 maj 2009 19:03

Tjejkväll igår. Cecilia öppnade sina dörrar för undertecknad och Åsa. Undertecknad stod för menyn och förrättsvinet. Cissi korkade upp en lagrad norditaliernare till huvudrätten. Lägg till detta en nypa skvaller och allmän livsåskådning. 


Till förrätt en chilikysst avokado- och räktartar med limehonung.  Dryck till det en halvtorr Riesling. Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2007, för 109 kr. Friskhet för skaldjur och äpplen. Syra för limen och för att stå upp mot den feta avokadon. Honungsötma som tydligt möter honungssåsen och chilihettan. En mycket, mycket bra match. Jag lovar. Fråga Cecilia och Åsa om du tvivlar på min översvallande entusiasm.


Mellan rätterna hann vi med varsitt mindre sammanhängande mobilsamtal med våra respektive. Som var på blöt svensexa nere i Nyköpingstrakten. Involverade tydligen mankini, bygge av optimistjolle och en(?) flaska Mintu.


Till huvudrätt slängde jag ihop en svamppapardelle. Bara sådär. Nåväl - svamp är en mycket bra vegetarisk ackompanjon till en röd italienare. Och Cecilia är just vetegarian (om du lägger till fisk och skaldjur). Vinet fick hon av mig och Åsa för över tre år sedan. Så det var dags. Att korka upp. En Alto Adige Lagrein Porphyr Riserva från 2003. Finns tyvärr inte kvar på systembolaget. Choklad, körsbär, lite krydda. Fint till portabellosvamp, lite timjan och den runda krämigheten i pastarätten.


Efter maten bidde det ingefärstryffel och jordgubbar. Så dekadent! Det slank ner en stycke avec också. En alltigenom nice kväll. Taxin rullade hemåt vid ett-tiden.


Och självklart kommer recepten här:


Chilikysst avokado- och räktartar med limehonung (4 pers)

(Receptet är från "Allt om mat och vin", nr 5/2009 - med viss justering såklart)


1 lime

2-3 msk flytande honung

2 avokado

1 äpple

1/2 röd chili

100 g färska handskalade räkor

salt

vattenkrasse, olivolja och salt till dekorering


Gör så här:

1. Riv limeskalet & blanda skalet med honungen, låt stå och gotta till sig

2. Skala, kärna ur och fintärna avokado och äpple. Dela räkorna i mindre delar. Finhacka chilin. Blanda avokado, äpple, räkor och chili med 2 msk limesaft och salt i en bunke. 

3. Blanda vattenkrasse med olivolja och salt

4. Lägg upp avokadoröran till runda "tartarhögar" på fyra fina små uppläggningsfat, ringla limehonung över och toppa med lite vattenkrasse


Kommentar: Min tartar blev en liten aning för starkt trots att jag var försiktig med chilin. Så var noga med att smaka av innan du tillsätter all chili.


Svamppapardelle (4 pers)

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 liten gul lök, hackad

3 msk olivolja

1 msk smör

2 msk färsk timjan, finhackad

1/2 kruka persilja, finhackad

1 liter svamp i bitar, t ex kantareller, karl-johan, skogschampinjoner, portabello

1 1/2 dl grädde

2 dl vitt vin

1 msk eller 1 kub grönsaksbuljong (koncentrerad)

400 g paperdelle

2-3 dl riven parmesan


Gör så här:

1. Sätt på pastavatten i en stor kastrull. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna, stek svamp och timjan i några minuter, tills det mesta av vattnet har dunstat.

2. Tillsätt lök och vitlök. Peppra och salta och och fräs några minuter.

3. Lägg papardellen i det kokande vattnet

4. Tillsätter vin och buljong till svampen, låt puttra några minuter. Tilsätt sen grädde och finhackad persilja, låt puttra ytterligare några minuter tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar.

5. Skölj av pastan, lägg tillbaka i kastrullen och häll över svampsåsen. Tillsätt nästan all riven parmesan, och blanda väl. 

6. Lägg upp svamppasta på varma tallrikar, strö över lite parmesan och dekorera med en persiljekvist


Kommentar: för icke-vegetarianer är det mycket smaskigt att strö  knaperstekt bacon över pastan. Som pricken över i:t.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards