Direktlänk till inlägg 15 april 2009

Laxros och Chablis, Lammstek och Shiraz/Cab, Vit chokladmousse

Av Anna Nordberg - 15 april 2009 22:41

Ännu mera mat i påskas. Hemma hos mamma och pappa. I Bollnäs. Ett klassiskt påsklamm den här gången. Och laxros. Avslutningsvis vit chokladmousse.


Gravlaxrosor med pepparrotskräm och rökt lamm (6 pers förrätt)


6 skivor gravad lax
100 g rökt lammkött (fårfiol) eller renkött
200 g färskost
2-3 msk finriven pepparrot
8 formbröd
lite smör


Garnering:
2 msk honung
2 tsk finrivet citronskal
2 msk pressad citron


Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 150 grader. Tärna det rökta köttet fint. Blanda kött, färskost och pepparrot. Skär bort kanterna från formbrödet.
2.    Bre ostblandningen på laxskivorna och rulla ihop laxen
3.    Ställ laxrullarna i en ugnssäker form och forma laxen till små rosor
4.    Värm försiktigt i ugnen 7 min tills laxen vitnar något (inte för mycket!)
5.    Värm under tiden honungen hastigt i en liten kastrull, och stek formbrödstrianglarna i lite smör.
6.    Ringla honungen över laxrosorna. Fördela citronskal och citronsaft ovanpå. Servera genast tillsammans brödet.


Dryck: En schysst Chablis, som Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire för 175 kr. Alternativt en välbalanserad Leth Grüner Veltliner för 72 kr.


Lammstek med fänkål, oliver och potatisgratäng


Receptet på lammsteken finns i Tinas Mat. Som mamma har, inte jag. Kan därför inte skriva av det just nu.


Till denna tillpiffade klassiker så serverades en Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon. Frukt och krydda. Lite lakrits för fänkålen. Lite fyllighet och fat för potatisgratängen.


Vit chokladmousse med passionssås och chokladsticks
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 tsk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraiche
 1 msk cointreau


Passionssås:
2 passionsfrukter
1 ägg
Rivet skal av 1 apelsin
½ dl florsocker


Chokladsticks:
50 g skalade pistaschnötter
1 tsk florsocker
 1 tsk cointreau
50 g mörk choklad


Gör så här:
1.    Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten ca 5 min
2.    Vispa grädden hårt. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den kallna. Blanda choklad och grädde under omrörning.
3.    Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggpöset i chokladgrädden tillsammans med crème fraiche.
4.    Värm likören i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladet i klikören. Rör ner blandningen i moussen. Fördela moussen i små glas. Kyl eller frys moussen ca 4 timmar.
5.    Sås: halvera och gröp ur passionsfrukten. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Sjud 2-3 min under omrörningen tills såsen tjocknar. Låt kallna.
6.    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda pistachnötterna med florsocker och likör. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna och grovhacka nötterna.
7.    Hacka chokladen fint och smält 2/3 av den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner resten av chokladen och rör tills den smält. Klicka ut smala chokladstänger på ett bakplåtspapper. Tryck fast nötterna i chokladen. Ställ kallt för att stelna.
8.    Fördela såsen på moussen och garnera med chokladflarn.


Inte någon dålig avslutning på middagen må jag säga! Vi klarade oss utan vin. Synd att förstöra en sådan efterrätt med ett vin som inte är perfekt. Och något sådant fanns inte att tillgå. Moussen står fint på egna ben. 

 
 
Anna

Anna

15 april 2009 22:58

Åh, vilka härliga recept du delar med dig av! Chokladmoussen låter fantastisk god!

http://husprojektet.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards