Direktlänk till inlägg 5 april 2009

Fantastisk Voignier - och chèvrekyckling med pinot noir

Av Anna Nordberg - 5 april 2009 20:22

Hade finbesök av familjen Grafström/Hartomaa i fredags kväll. Maria, Juha och lilla Ines. Kom med vackra blommor och lite italienska delikatesser i gå-bort-present. Uppskattat!


Kvällen började med allmän uppdatering. I hektiskt storstadsliv hinns ju inte frekventa och korta avstämningar med. Varpå det liksom samlas på hög. Ni vet vad jag menar. Och ändå konstaterar vi att det enda som har hänt är typ jobb (jag, sambon och Juha) och barnrelaterad vardag (Maria). 


Snart är det Juhas tur att vara föräldraledig. En månad kvar. Han planerar redan avancerade campingutflykter. Maria är något skeptisk. Tältbygge bör övas på bakgård innan sjumilaskogen utmanas. Ambitioner är dock av godo. Oftast.


Innan vi vuxna får stoppa i oss kalorier, måste Ines basbehov tillfredställas. Försöker med förvirrad ineffektivitet bistå Maria med varmt vatten och en liten bytta. Tillslut får Ines sin gourmetmåltid. En röra av grå gröt och lila plommonpulver. Hon äter med mycket god aptit. Tänka sig. 


Så är det vår tur. Förrätt. Korkar upp vinet först - en ny bekantskap. Clay Station Voignier 2007. Blommor, mango, päron. Och ändå torr. En riktigt höjdare!


Följeslagare till denna pärla blir en favorit i repris: Två x hav och vitlök. D v s halstrad pilgrimsmussla på machésallad, toppad med vitlöksdressing och parmesan, samt färska handskalade räkor med vitlöksdressing och touch av cayenne, på en frasig formskiva. Receptet finns under inlägget "pilgrimsmussla, räkor och vitlök...".Vid det tillfället avnjöts rätten med en Chardonnay/Semillon. Det funkar också fint.


Ines låg på en filt på golvet under vårt frosseri. Några högljuda protester såklart, men överlag en mycket välartad flicka. Och vansinnigt söt. Med långt mörkt hår. Jag förutspår en liten hjärtekrossare.


Huvudrätt så. Chèvrefylld ugnsbakad kycklingfilé med balsamico- och gräddsky. Jasminris och liten lychéeströsslad sallad till. 


Ingredienser: 

1,5 msk olivolja
4 st kycklingfilé
2-3 dl matlagningsgrädde
1,5-2 msk balsamicovinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk soja (gärna japansk, tunn)
1/2 dl vitt vin (kan uteslutas)

100 g chèvreost
2 msk hackad basililka eller persilja (enligt tycke och smak)
salt och peppar

1/2 påse machésallad
1/2 ask lychéefrukter
Olivolja, salt och vinäger (efter tycke och smak)

Jasminris (eller annat ris, t ex råris)

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnssäker form och häll lite olivolja i botten.
2. Bryn kycklingfilén i ca 2 min per sida, salta och peppra. Lägg filéerna i formen, skär skåror i den sida av kycklingen som ligger uppvänd. Fyll skåran med chèvre och persilja. 
3. Blanda grädde, balsamicovinäger, soja, fond och vin. Häll blandningen över kycklingen. Ställ in i ugnen i 12-15 min (beroende på kycklingfiléns storlek).
4. Under tiden kycklingen är i ugnen: sätt på vattnet till jasminriset och koka riset under tiden kycklingen är i ugnen.
5. Under tiden kycklingen är i ugnen och riset kokar: skölj machésalladen och lägg i en skål. Dela lychéefrukterna i halvor och lägg i salladsskålen. Tillsätt olivolja, vinäger och salt. Blanda.
6. Lägg upp en skopa ris och en kycklingfilé på varje tallrik. Ringla över såsen från kycklingformen. Servera med machésalladen.


Till denna fina huvudrätt kan t ex en chardonnay från nya världen, eller vit bourgogne, serveras. Men vi valde en Pinot Noir från Russian Valley i USA istället. En favorit i repris. En Irony, 2006. Druvtypisk, ung, med jordgubb, kryddighet och lite vanilj. Det är en prisvärd sak.


Sängdags för Ines. Hon får låna dubbelsängen. Lite orolig. Konstigt ställe hon hamnat på. Efter några protestarior somnar hon dock.


Över efterrätten - sorbet, ingefärstryffel och en glas Nivole - diskuteras vår blivande weekendresa. Vi har i nästan 2 år pratat om en whiskeyresa till skottland. Snart kan Ines lämnas i mor- eller farföräldrarnas trygga vård någon natt. Så i sommar är det dags. Efter mycket prat och lite surfande så blev beslutet... Wien och Bratislava! Som ni förstår en inte helt logisk kullerbytta från skottlands högland. Nu måste vi bara kolla upp möjligheten till ledighet från jobbet i juni. Och möjligheten till barnvakt. Sen bokar vi en liten weekendresa. Till Wien och Bratislava. Om vi inte hinner ändra oss igen.


Bilder på flaskorna till Nivole (dessertvinet) och Clay Station Voignier:











 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards