Direktlänk till inlägg 27 mars 2009

Pappardelle med salsiccia och en kryddig/mustig Bordeaux

Av Anna Nordberg - 27 mars 2009 12:15

Vet inte om det är den nya listan på kylskåpsdörren. Listan där vi fyller i hur hushållsjobben fördelas – vem som plockar ur diskmaskinen, lagar mat, tvättar, vattnar blommor etc. Eller om det är faktumet att jag ska vara borta fyra dagar. Weekendresa till Engelberg med jobbet. Eller om han bara är underbar.


Sambon lagade i alla fall en festmåltid med fin flaska Bordeaux igår. Flaskan som korkades upp var Château Olivier Rouge 2000. En Grand Cru från Graves. Finns inte att få tag i längre, i Stockholm. Verkar finnas enstaka exemplar ute i landet. Om ni snubblar över en - köp!


Maten som lagades var pasta med svamp och korv, inspirerad av recept på systembolagets hemsida. Eller närmare bestämt:


Pappardelle med trattkantarell och salsiccia (2 pers)
250 g pappardelle
20-30 g torkad (eller 150-200 g färsk) trattkantarell (det går bra med annan svamp också)
1 scharlottenlök, hackad
250 g salsiccia
½ msk finhackad salvia
½ msk finhackad rosmarin
½ ask coctailtomater
Hyvlad parmesan

Vinbechamel:
35 g smör
2 msk idealmjöl (back-up: vetemjöl)
3 dl mjölk
1 tärning kycklingbuljong, eller 1 msk fond
¾ dl vitt vin
Salt och peppar

Gör så här:
1. Bryn salsiccian och svamp i en stekpanna med lite smör (om du tar torkad svamp så mjuka upp den med hett vatten först). Tillsätt lök, salvia och rosmarin. Bryn några minuter till. Ställ av pannan från värmen, ta upp korvarna och skär dem i tunna skivor och lägg tillbaka i stekpannan.
2. Smält smöret (35 g) i kastrull, tillsätt mjöl och rör om ordentligt. Häll försiktigt i mjölken och rör såsen jämn med visp. Tillsätt vin, buljong och låt koka upp.
3. Lägg coctailtomater på en plåt och låt få färg i ugn (200 g)
4. Koka pappardellen
5. Värm upp stekpannan med korv etc, och häll i bechamelsåsen.
6. Ta av pappardellen när det återstår 1 min koktid, slå av vattnet och häll pastan i stekpannan. Låt puttra i 2-3 minuter och servera med coctailtomater, hyvlad parmesan och svartpeppar.

Örtighet, medelfyllighet och fatkaraktär hos ett inte alltför ungt bordeaux-vin passar finfint med salsiccians kryddighet och med salvian/rosmarinen. Den lilla nötigheten i parmesan och svamp lyfter Château Olivier ytterligare. Riktigt, riktigt gott.


Smolket i bägaren är såklart att vinet inte säljs längre på Systemet. Även om det som sagt finns kvar på enstaka systembolag därute i landet. Det går dock att köra något annat inte alltför lätt vin från Bordeaux. Eller ett kryddig och mustigt vin från Châteauneuf-du-Pape. Eller varför inte en Crozes-Hermitage? Kanske till och med nya favoriten L'Avenir Stellenbosch Classic från Sydafrika.


Möjligheterna är oändliga. Nästan. 


Bild på flaskan Château Olivier Rouge 2000:

 
 
Ingen bild

David

27 mars 2009 17:18

Fast det var ju faktiskt Karl-Johansvamp om jag ska vara petig...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards