Direktlänk till inlägg 20 mars 2009
Gyllene kant på vardagen. Det kan man kalla spontanmiddagen igår. Sambon ska vara borta hela helgen, så vi hade helgmiddagssubstitut. En torsdag.
Byggde middagen runt en flaska pinot vi fått av sambons chef. Bra smak har han, sambons chef. En flaska Irony Pinot Noir 2006. Från Amerika. Coolt namn. Med tillhörande historia (läs etiketten). Och druvtypisk - vilket betyder att den är bra att använda till vinprovning. Den smakar som en pinot ska smaka. En ung pinot alltså.
Lättare, med bra balans. Kyckling fick det bli, och lite syra var behövligt. Bestämde mig för Citron- och örtbakad kyckling med prästostpotatis och krämig dragonsås. Grundrecept från systembolagets hemsida. Men såklart justerat. Det kliar i mina fingrar och recept blir alltid förändrade i mitt kök. Under tillagningens gång. Så här blev det.
Citron- och örtbakad kyckling, med prästostpotatis och krämig dragonsås (2 personer)
2 kycklingfiléer, putsade
1 tsk olivolja
15 g smör
finrivet skal av 1/2 citron + lite citronsaft (ca 1 tsk)
0,5 dl hackad persilja
2 msk hackad färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
Dragonsås:
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
1-2 tsk citronjuice
1/2 dl plockade dragonblad
1/2 dl persilja
salt och nymald svartpeppar
Prästostpotatis:
3 stora potatisar, skalad och skuren i tärningar
1/2 gul lök, hackad
1 msk smör
1 dl kycklingbuljong
1/2 dl vispgrädde
1/2-1 dl riven prästost
salt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 175°C. Gnid in kycklingfiléerna med rivet citronskal, örter och lite olivolja. Salta och peppra. Lägg dem på i folie med en klick smör, och gör ett paket. Lägg paketet i en ugnsfast form och baka ca 30 min i ugnen.
Prästostpotatis:
Bryn potatis och lök i smör i 10 min. Häll över buljongen och låt koka in, tillsätt ytterligare lite buljong om det kokar in innan potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och låt puttra 1 min. Drag av värmen och tillsätt ost (och lite ruccola och gräslök tror jag så här efteråt - det skulle ha piffat upp ännu mer). Smaka av med salt och peppar.
Dragonsås:
Koka upp crème fraiche, vispgrädde och smör till krämig konsistens på medelvarm spis (vispa så att det inte skär sig). Tillsätt citronjuice, dragon och persilja. Mixa såsen i mixer eller med mixerstav tills den fått fin grön färg. Smaka av med salt och peppar. Värm upp när det är dags att servera.
Det här blev mycket smaskigt till pinot. Skulle ha passat sjukt bra till en Rioja också, med aningens syra från t ex druvan Garnacha. Nej, det är inte elitism. Eh, tror jag. Ta t ex en Don Jacobo Crianza, för 76 kr. Ni måste ju känna? Att det är bra!
Vacker rätt dessutom. Skulle ha blivit ännu vackrare med lite ruccola och gräslök i potatisen.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 | 8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
|||
23 | 24 | 25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|