Direktlänk till inlägg 8 mars 2009

Miniprovning av fyra röda

Av Anna Nordberg - 8 mars 2009 20:45

Sambon och jag spann igår kväll vidare på miniprovningstemat från i fredags. Fyra röda den här gången. Då är det definitivt viktigt med halvflaskor.


Den här gången fick jag reda på land och druva. Matchningen druva-land var helt ödmjukt en piece of cake. Sangiovese måste vara Italien, Corvina Veronese likaså, Malbec borde vara Argentina och då blev Cab/Shiraz över till Australien, vilket också är fullt troligt.


Fick extra hjälp av sambon som meddelade att Corvina Veronesen var en Amarone. Bra att veta. Och att Sangiovesen var en Chianti. Sangiovese är huvuddruvan i Chianti-viner, så det var inte helt otippat. 


Sen började provningen. Det var svårt, jag har svårt för att urskilja aromer ur rött vin, lättare med vitt. Nr 1: luktade svarta vinbär, lite kryddigt, smakade svarta vinbär och lite lakrits och en distinkt smak som är svår att sätta fingret på. Nr 2: luktade alkohol, svarta bär. Smak: svarta vinbär, lite syra. Nr 3:  doftade lite charkuterier, krydda, alkohol. I munnen hittade jag mycket tanniner, svarta vinbär, lite krydda, kanske kaffe. Nr 4: sniffade mig fram till en varm ton, fat, stall. Smakade syltigt, körsbär, krydda, fat.


Du hör ju. Med ord verkar allt lukta, och smaka, nästan lika. Men de är ju inte lika. Inte alls. Bara så förbaskat svårt att formulera.


Velade fram och tillbaka. Nr 1 kändes som Malbec. Tyckte mig kunde koppla den odefinierbara smaken dit. Nr 2 gissad jag tillslut som sangiovese. En ung Chianti smakar ofta lite syrligt/surt, men gott. Med tanke på tanniner som jag kopplar till Cabernet Sauvignon och kryddigt som jag kopplar till syrah så gissade jag att Nr 3 var en Cab/Shiraz. Nr 4, den mest komplexa och intressanta, borde vara Amaronen, d v s Corvina Veronese.


Nr 1 var rätt! En Cameleon Malbec från Argentina. Och det var nog smaken viol jag letade efter.


Men sen gick det sämre. Mycket sämre.


Nr 2 var en Penfold Rawson's Retreat Shiraz Cabernet. Jag lurades av  kombinationen och glömde bort att shiraz:en och nya världen-värmen mjukar upp cab-tanninerna. Om ni förstår vad jag menar. Missade också eucalyptusen/mynta i doften som skulle ha kunnat hjälpa till att hinta Shiraz:en.


Nr 3 visade sig vara A amarone från Italien, och Nr 4 inget mindre än en schysst Rocca Guicciarda Reserva.


Lurades av att nr 3 inte smakade så mycket körsbär i jämförelse med nr 4, vilket såklart berodde på att det visade sig vara en lagrad Chianti Classico Reserva, inte en ung Chianti Classico. Ursäkter, ursäkter. Min näsa och gom är spelar mig helt enkelt spratt. Uppenbarligen. Måste träna mer. Uppenbarligen.


Om erfarenheten av provning är begränsad, och ni inte vill bli totalt frustrerade, så föreslår jag: skippa ren blindprovning. Skriv ut beskrivningar från systembolaget på de viner ni ska prova. Para sedan beskrivning ihop beskrivning med vin.


Nästa gång ska jag ha bättre än 1 av 4. Sambon hade 2 av 4. Skyller på att han hade förhandsinformation från att ha inhandlat vinerna.


Men kul är det verkligen. Tävlingsmoment. Gott vin. Gemenskap. Vad mer kan man begära av en lördagskväll på tu man hand.  

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards