Direktlänk till inlägg 7 mars 2009

Pilgrimsmussla, räkor och vitlök + Semillon/Chardonnay

Av Anna Nordberg - 7 mars 2009 14:08

Skulle ha haft middag med goda vännerna Juha och Maria, och lilla Ines, i fredags kväll. Stackars Maria fick tandinflamation. Aj. Förståeligt nog blev middagen inställd.


Där stod jag. Med inköpta råvaror till förrätt för fyra personer. Pilgrimsmusslor och räkor. Färska och fina. Allt efter det förutvalda vinet. Tomero Semillon/Chardonnay 2006. Inköpt på min och sambons sydamerikaresa för ett år sedan, på plats i Mendoza, och dags att dricka upp nu. Vad göra? Lösningen blev lika enkel som genial. Precis som planerat, men som huvudrätt för två!


Receptet är ett helt eget experiment. Med ett gourmédoftande namn som sig bör. "2 x hav och vitlök". Jag är ju riktigt poetisk. Den längre beskrivningen är Smörstekt pilgrimsmussla på machésallad, toppad med vitlöksdressing och parmesan, samt Färska handskalade räkor med vitlöksdressing och touch av cayenne, på en smörstekt och frasig formskiva.


Med inslag av total hybris - visst låter det alldeles underbart gott?


Vitlöksdressing (görs kvällen innan, eller minst 2 timmar innan)

1/2 gul lök

2-3 vitlöksklyftor (beror på personlig nivå av vitlökskärlek)

1 ägg

1/4 dl champagnevinäger (okej, vitvinsvinäger går väl bra också)

2,5 dl matolja

salt och peppar


Mixa allt utom oljan med en stavmixer, till en jämn smet. Droppa därefter i matolja försiktigt under fortsatt mixning, till en krämig dressing. Häll inte i för snabbt - det skär sig. Häll upp på flaska eller burk, och ställ kallt (över natten eller minst några timmar). Dressingen håller sig ca 4-5 dagar i kylen. Det som blir över efter gourméförrätten används med fördel till en pastasallad på söndag kväll. 


Vitlöksräkor på formbröd (2 pers huvudrätt eller 4 pers förrätt)

300 g färska räkor med skal

1 nypa cayennepeppar

3 msk vitlöksdressing

2 formbrödskivor 

Smör


Pilgrimsmusslor med parmesan och vitlök (2 pers huvudrätt eller 4 pers förrätt)

4 färska pilgrimsmusslor

1/2 dl parmesan i tunna flagor

3 msk vitlöksdressing

1/4 påse machésallad, sköljd

salt och peppar


Instruktion vid tillagning: 

1. Ta fram två snygga, mindre fat per person (alternativt ett avlångt fat per person, med plats för räkor på ena sidan och mussla på andra sidan)

2. Skala räkorna och blanda med vitlöksdressing, cayennepeppar, salt och lite peppar.

3. Ta bort kanterna från formbrödskivorna och dela i två diagonala bitar. Stek brödet frasigt i smör. Lägg en (eller två om det är huvudrätt) brödbitar(ar) på hälften av faten.

4. Fördela räkröran på brödskivorna 

5. Stek pilgrimsmusslorna i smör, 40 sek på varje sida, salta och peppra lätt. Lägg upp musslorna på resterande hälften fat, ovanpå ett lager machésallad. Ringla vitlöksdressing och strö parmesan över mussla och sallad.

6. Servera komborätten genast, med ett glas Semillon/Chardonnay. 


Är jag ett geni eller är jag? 


Om det av förklariga skäl är svårt att få tag på en flaska Tomero, så finns det såklart alternativ. T ex Jacob's Creek Semillon Chardonnay (65 kr) eller Bengt Frithiofsson Chardonnay Semillon (70 kr).


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards