Direktlänk till inlägg 7 mars 2009
Skulle ha haft middag med goda vännerna Juha och Maria, och lilla Ines, i fredags kväll. Stackars Maria fick tandinflamation. Aj. Förståeligt nog blev middagen inställd.
Där stod jag. Med inköpta råvaror till förrätt för fyra personer. Pilgrimsmusslor och räkor. Färska och fina. Allt efter det förutvalda vinet. Tomero Semillon/Chardonnay 2006. Inköpt på min och sambons sydamerikaresa för ett år sedan, på plats i Mendoza, och dags att dricka upp nu. Vad göra? Lösningen blev lika enkel som genial. Precis som planerat, men som huvudrätt för två!
Receptet är ett helt eget experiment. Med ett gourmédoftande namn som sig bör. "2 x hav och vitlök". Jag är ju riktigt poetisk. Den längre beskrivningen är Smörstekt pilgrimsmussla på machésallad, toppad med vitlöksdressing och parmesan, samt Färska handskalade räkor med vitlöksdressing och touch av cayenne, på en smörstekt och frasig formskiva.
Med inslag av total hybris - visst låter det alldeles underbart gott?
Vitlöksdressing (görs kvällen innan, eller minst 2 timmar innan)
1/2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor (beror på personlig nivå av vitlökskärlek)
1 ägg
1/4 dl champagnevinäger (okej, vitvinsvinäger går väl bra också)
2,5 dl matolja
salt och peppar
Mixa allt utom oljan med en stavmixer, till en jämn smet. Droppa därefter i matolja försiktigt under fortsatt mixning, till en krämig dressing. Häll inte i för snabbt - det skär sig. Häll upp på flaska eller burk, och ställ kallt (över natten eller minst några timmar). Dressingen håller sig ca 4-5 dagar i kylen. Det som blir över efter gourméförrätten används med fördel till en pastasallad på söndag kväll.
Vitlöksräkor på formbröd (2 pers huvudrätt eller 4 pers förrätt)
300 g färska räkor med skal
1 nypa cayennepeppar
3 msk vitlöksdressing
2 formbrödskivor
Smör
Pilgrimsmusslor med parmesan och vitlök (2 pers huvudrätt eller 4 pers förrätt)
4 färska pilgrimsmusslor
1/2 dl parmesan i tunna flagor
3 msk vitlöksdressing
1/4 påse machésallad, sköljd
salt och peppar
Instruktion vid tillagning:
1. Ta fram två snygga, mindre fat per person (alternativt ett avlångt fat per person, med plats för räkor på ena sidan och mussla på andra sidan)
2. Skala räkorna och blanda med vitlöksdressing, cayennepeppar, salt och lite peppar.
3. Ta bort kanterna från formbrödskivorna och dela i två diagonala bitar. Stek brödet frasigt i smör. Lägg en (eller två om det är huvudrätt) brödbitar(ar) på hälften av faten.
4. Fördela räkröran på brödskivorna
5. Stek pilgrimsmusslorna i smör, 40 sek på varje sida, salta och peppra lätt. Lägg upp musslorna på resterande hälften fat, ovanpå ett lager machésallad. Ringla vitlöksdressing och strö parmesan över mussla och sallad.
6. Servera komborätten genast, med ett glas Semillon/Chardonnay.
Är jag ett geni eller är jag?
Om det av förklariga skäl är svårt att få tag på en flaska Tomero, så finns det såklart alternativ. T ex Jacob's Creek Semillon Chardonnay (65 kr) eller Bengt Frithiofsson Chardonnay Semillon (70 kr).
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 | 8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
|||
23 | 24 | 25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|