Direktlänk till inlägg 17 februari 2009

Het lammcurry och halvtorrt vitt

Av Anna Nordberg - 17 februari 2009 18:01

Var och storhandlade i helgen. Ett intressant fenomen. Det var dessutom alla hjärtans dag. I kombination ett ännu intressantare fenomen. Jag har aldrig sett så många ”30 something”-par gräla, pussas och diskutera över frysta humrar, avokado och camembert.


För att återvända till vår egen storhandling, så har nu ingredienser införskaffats till middagar för veckans alla dagar. Att kombinera med artiklar ur vår överfulla frys. Förstås. Sambons föräldrar och bror är jordbrukare och förser oss två lyckliga själar med nöt- och lammkött. Av högsta kvalitet. På måndagsmenyn stod en länge efterlängtad indisk lammcurry.


Kom egentligen hem lite för sent från jobbet igår. För sent för ett långkok på knappa två timmar vill säga. Beslutade att ändå stå fast vid det planerade lammet. Grytbitarna låg ju tinade och väntandes i kylen.


Har läst en himla massa curry-recept på nätet och komponerade sen ihop ett eget.


Började med att rensa lammet och skära i lagom stora bitar, ca 3x3 cm. Jag tror att det var ca 500 g kött, man tar vad man har helt enkelt. Finhackade 1 gul lök, 3 vitlökar, 5 cm ingefära och ½ liten chilifrukt. Hettade upp 0,5 dl matolja och 2 msk smör i en stor gryta. Fräste chili, ingefära och lök i 5 min tillsammans med drygt 2 msk indisk kryddblandning (garam masala finns på burk från t ex Santa Maria), 1 msk paprikapulver, 1 msk gurkmeja och 1 tsk vindaloo (finns också på burk). Tillsatte lammbitarna några i taget för att hålla värmen, fräste några minuter tillsammans med alla underbara smaker i grytan. Tillsatte sen drygt 3 dl vatten, 3 tomater i stora bitar, en skvätt ljus soja (sushi-varianten) och lite honung. Tog på känn ytterligare en vitlöksklyfta och ca 2 cm ingefära, rev fint på rivjärn och la i grytan. Hade också förmånen att kunna koka med några större ben från rensningen av lammet. Det är dock inte nödvändigt. Tillsätt 1 msk fond istället – t ex grönsak eller kyckling.


Lät koka på medelvärme i 1,5 h. Japp, det är lång tid. Men värt det. I början ser det rätt blaskigt och äckligt ut, även om det doftar som en underbar turkisk kryddbasar. Har inte varit på några indiska basarer så referenspunkt saknas.


Efter 1,5 timme hade ingredienserna gosat ihop sig till en härligt mustig gryta. Smakade av med en liten skvätt matlagningsgrädde (valfritt), saften från ca ½ citron och salt. Serverade med jasminris och en klick fräsch matlagningsyoghurt.


Det smakade helt fantastiskt. Även sambon kan intyga. Hans hunger var dock ordentligt uppbyggd vid 9-tiden, när det äntligen var dags.  Starkt men ändå krämigt, fantastiska smaker och lammbitar som föll sönder av mörhet.


Vi kände att en liten vinskvätt var på sin plats. Som följeslagare. Trots måndag.


Jag hade egentligen velat prova Trimbach Pinot Gris Rèserve Personnelle. Men någon sådan flaska fanns inte att tillgå. Att införskaffa alkoholhaltiga drycker vid 21.00 ligger gissningsvis långt bort. I framtiden. Vi fick förlita oss på By the River Riesling (för närvarande en av boxarna i vår kyl). Halvtorr och prisvärd. Funkade riktigt bra. Sambon tyckte att det blev lite sött, men själv tyckte jag att hettan i maten gav sötman i vinet en match. En fruktig pinot noir skulle kunna ha varit ett alternativ (t ex Robert Mondavi Private Selection). Risken är att den smakar för eldigt. En flaska Singha är förstås ett annat utmärkt alternativ. Om man gillar öl.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards