Direktlänk till inlägg 15 februari 2009

Clos Vougeot Grand Cru och sötsyrlig kyckling

Av Anna Nordberg - 15 februari 2009 13:58

Han känner mig. Sambon. Till Anna köper man inte en blomsterkvast i alla hjärtans dag-present. Även om jag gillar tulpaner. Man köper inte en chokladask. Inget smycke. Man räcker istället över en flaska Château de la Tour Clos Vougeot  Grand Cru 2001. Det är kärlek. Äkta.


Spenderade sedan halva dagen på att planera middagen runt denna pinot-pärla. Svårt eftersom jag inte har druckit någon bourgogne i samma klass. Komplext vin kräver en aningen komplexitet i maten, så mycket vet jag. Något att boxas med. Hittade ett recept på systembolagets hemsida med en söt, komplex reduktion, balanserat av ett syrligt inslag. Kyckling är basen - inte för kraftigt kött, men uppsexad av tillbehören. Anpassade dock receptet något, får inte vara för stora portioner när det handlar om gourmet.


Förrätt måste man ju också ha. Ville ha något lättare, med skaldjur. Gärna som passar med ett vin som jag intoducerades för på middag hos familjen Sjöberg ute i Bromma. En nyupptäckt favorit alltså. Hunter's Sauvignon Blanc (nr 6202), 99 kr från Nya Zeeland. Passar alldeles utmärkt som aperitif. Och finfint till lättare fisk/skaldjur.


Efterrätt blev en chokladfondant, med blåbärssorbet istället för vaniljglass och jordgubbar. Recept till efterrätten finns under inlägget "Rådjursfilé och chokladfondant....". 


Recept till för- och huvudrätt kommer här.


Lax- och räkcoctail med blodgrape (2 pers)
Vin: Hunter's Sauvignon Blanc (nr 6202)


100 g rökt lax i tunna skivor

Halv blodgrapefrukt
2-3 salladslökar
100 g skalade färska räkor
Halv röd spansk peppar (dvs inte så stark)
1 liten nypa chilipulver

saften av en halv limefrukt
1 msk olivolja

Bladpersilja

salt och peppar efter smak

1 formbrödskiva

Smör


1. Skär laxen i tunna strimlor. Skär bort skalet på grapefrukten med en kniv och skär ut filéer ur frukten, dela dem i mindre bitar. Skiva salladslöken tunt. Skiva den spanska pepparn tunt.

2. Blanda laxen med räkor, grapefrukt, salladslök och spansk peppar i en bunke. Tillsätt limesaft, chili, olja, bladpersilja, salt och peppar. Blanda väl. Låt dra i kylen ca 1 timme.

3. Skär bort kanter på formbrödskivan, dela diagonalt i två delar. Stek i smör i varm panna.

4. Lägg upp den marinerade coctailen i coctailglas, lägg en formbrödskiva på kanten. 

---------------------------

Riktigt bra förrätt, fräscha smaker och lätt att göra. Perfekt start på en måltid, speciellt med ett så fruktig och friskt gott vin som Hunter's. Prova!

---------------------------


Stekt kycklingfilé med smörfrästa kantareller på kaneldoftande lingonreducering (2 pers)

Dryck: Château de la Tour Clos Vougeot Grand Cru 2001 eller som billigare alternativ Cuvée Margot Bourgogne (nr 5447)


Potatis:
2 potatisar (stora, king edvard)
2 msk olivolja
salt
vit- och svartpeppar

Lingonreducering:
2 dl vatten blandat med kycklingfond (ca 1 msk)
lite soja
2,5 msk lingonsylt
1 msk socker
2 msk rött vin
1,5 krm kanel

Palsternacksås:
2 palsternackor

2 msk vatten + 0,5 msk grönsaksfond till buljong

1/2-1 dl grädde
saften från 1 lime

Kyckling:
2 små kycklingfiléer

1 kvist timjan
1 msk smör

Kantareller:
2 dl kantareller
   
Gör så här
Potatisen:
Skär den tvättade men oskalade potatisen i klyftor. Ställ dem "på rygg" i oljad långpanna och ringla över olivolja. Salta, strö över timjan och sätt in i ugnen 200ºC i ca 40 min, eller tills potatisen är mjuk inuti och knaprig utanpå.

Reducering:
Tillsätt lingonsylt, soya, kanel, socker och lite salt i buljongen. Låt det koka ihop och reduceras till ca 2/3. Det ska vara en tjock och smakrik sås. Smaka av med vin och ev mer kanel och/eller salt. Kan förberedas hit. Värm sedan upp med sky från kycklingen precis innan servering.

Palsternacksås:
Palsternackorna kokas mjuka i en kastrull, och mixas till mos i kastrullen. Precis innan kyckling och potatis är klara:  tillsätt grädden, buljong och låt koka upp under omrörning. Sjud på svag värme och smaka av med limesaft, salt och peppar. Såsen ska vara syrlig för att balansera syran i pinot noir:en, så var inte rädd för att använda hela limen.

Kycklingen:
Gör en ficka i sidan på kycklingfiléerna och stoppa in en röra på smör, salt och färsk timjan. Salta och peppra även på utsidan. Stek i smör på först ganska hög värme, för fin färg, sänk sedan värmen och stek färdigt tills köttsaften är klar. Slå över lite sky i lingonreduceringen.

Kantarellerna:
Lägg kantarellerna i en stekpanna utan fett och låt dem förvällas på svag värme. Koka bort all vätska tills pannan är torr. Precis innan kyckling och potatis är klara: tillsätt rikligt med smör och stek svampen tills de är knapriga och gyllenbruna. Smaka av med salt och peppar.


Servera på varma tallrikar!

---------------------------

Så hur smakade då bourgognen? Tja, den doftade precis som jag hade föreställt mig - multna löv, lite rökigt surt, lite underton av blommor. Som en blöt höstdag. Den smakade...mycket. Lakrisal, lite rökt syrlig charkuteri, mörk frukt, krydda... Både syra och beska som skvallrar om vilket matvin det är. En tugga kyckling med sötkryddig reduktion och en ordentlig klick lime-palsternackssås gör magi med vinet. Maten är starkt nog att övervinna beskan och syrligheten, men vinet är starkt nog att inte bara flyta ihop med maten utan växa och leva ut. Mycket smak! Så gott.


Jag blir löjligt lycklig av sådant här.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se