Direktlänk till inlägg 12 februari 2009

Musslor, svamppapardelle och exotisk frukt

Av Anna Nordberg - 12 februari 2009 20:57

Min lillebror hörde av sig förra veckan. Ville lyxa till det för sin sambo. Vaalentiiines day you know. Såklart syrran ställer upp med förslag på meny och tillhörande mumsig dryck.

---------------------------

1. Förrätt (inspirerad av vinklubben Tre kronor)

Gratinerade musslor (2 personer)
500 g blåmusslor, skrubbade med stålborste och skägg borttaget (släng bort de musslor som är öppna, de ska inte öppna sig förrän de har kokats!)
1-2 skivor surdegsbröd (några dagar gammalt)

1 1/2 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
75 gram brynt smör
Salt, peppar
Så här gör du:
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg i musslorna och låt koka i tre minuter eller till dess att de öppnat sig (släng alltid de musslor som INTE har öppnat sig under kokningen). Ta ur vattnet och låt rinna av och svalna. Ta bort en del av skalet så att musslan ligger i ena halvan.
Skär brödet i små bitar och kör det i matberedare till fint ströbröd. Lägg i persilja och vitlök. Kör i matberedaren till dess det blivit fint blandat. Salta och peppra efter smak.
Sätt på toppgrillen i ugnen med hög värme. Lägg musslorna på en plåt. Har du svårt att få dem att ligga vågrätt, lägg lite grovsalt under att ställa musslan i. Strö över brödblandningen i alla musslorna och droppa över brynt smör jämnt över brödet. Grilla i två minuter. Servera direkt.

Dryck till: Léon Beyer Pinot Gris (nr 2378) 144 kr. Du måste ringa och beställa. Tar 3-4 dagar. Ja, det är värt det.


2. Huvudrätt (inspirerad av vinklubben Tre kronor)


Krämig pappardelle med svamp
4 skivor bacon
1 matsked olivolja (t ex den med Karl-Johansvampsmak)
2 charlottenlökar, skalade och i lövtunna skivor
150 gram trimmade och skivade sparrissar
250 gram bruna champignoner i halvor
salt och nymald svartpeppar efter smak
200 gram pappardelle pasta
50 gram nyriven parmesan
1 generös tesked med färsk timjan
2 ägg
1 dl blandning av koncentrerad kycklingfond och vispgrädde. (1/3 fond och 2/3 grädde)

Så här gör du:
Stek baconen i varm stekpanna tills den blir krispig och brun på båda sidor. Lägg baconen på hushållspapper för att torka och svalna. Sänk värmen på stekpannan (inte nödvändigt att tvätta ur emellan). Sautera den skivade löken i olivoljan så att den mjuknar. Lägg i svamp och sparris och salta och peppra försiktigt. Låt steka under 6 minuter eller till dess att sparrisen mjuknat. Sätt ner värmen till låg.
Under tiden kokar du pappardellen i en stor kastrull med rikligt med saltat vatten en minut kortare än vad paketet visar. Häll av vattnet men spara 1 1/2 dl av kokvattnet till senare. Lägg i pappardellen i svampröran och blanda ordentligt. Bryt i baconen i små bitar och blanda ner. Ta av värmen. Rör samman parmesanen med ägg, timjan och gräddfonden i en separat skål. Häll äggröran över pastan och blanda ner ordentligt med kraftiga rörelser. Håll på till dess att du märker att äggen börjar tjockna. Använd det sparade kokvattnet för att få den konsistens du önskar (häll bara i lite i taget tills du är nöjd). Krydda med lite extra svartpeppar när du är färdig.

Dryck till: Ruffino Ris Ducale Oro 2004 (nr 2321) 199.- Eh, tyvärr måste du nog ringa och beställa den här också.


3. Efterrätt

Exotisk fruktsallad med vit chokladsås
2 kiwi
1 mango
1 banan
1 äpple
1/2 låda physalisfrukter
2 dl grädde
1 vit chokladkaka (vit blockchoklad)

Skär frukten i lagom stora bitar. Värm grädden (utan att koka) i kastrull, bryt ned chokladen och låt smälta. Häll såsen över frukten och servera genast.

Dryck till: Nivole (nr 7787) 61.-/halvflaska (sött mousserande)

---------------------------

Det var den föreslagna menyn. Bror gillade förrättsförslaget. Förkastade huvudrätten som inte tillräckligt lyxig. Vaddå, pasta är ju så romantiskt! Förkastade efterrätten med snack om "hon har precis genomlidit en månad detox, behöver ingen frukt". Vilka krav han ställer, bror. Men ack så romantiskt.  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards